Tuesday, July 21, 2009

Langste zonsverduistering 21e eeuw... ( de morgen.be)


Dit is niet zomaar een zonsverduistering, maar de langste totale eclips van de 21ste eeuw - en zelfs de langste zon-eclips in 2000 jaar tijd.

Pragmatisch
In het oude China werden eclipsen nog angstvallig bezworen door op drums te slaan zodat 'de draak' geen beet uit de maan kon nemen en vielen of stonden hele dynastieën in functie van de sterkte van de eclips.

In het moderne China gaat het er evenwel iets zakelijker en pragmatischer aan toe. Volgens insiders zal Shanghai massaal naar het spektakel van moeder Natuur kijken maar zal het daarna terug 'business as usual' worden. Als er al iets bijgelovigs zal gebeuren, zal het in de intimiteit van een tempel of een huis zijn en niet op publieke plaatsen.

Het pad van de verduistering
Het eclipspad begint aan de westkust van Indië, aan de kust van de Arabische Zee iets ten noorden van Mumbai vanwaar de eclips aan de oversteek door Indië begint. Dan is het Himalaya-gebergte, het noorden van Bangladesh en de zuidoostelijke hoek van Nepal aan de beurt. De berg Kanchenjunga, met een hoogte van 8585 meter één van de hoogste bergen ter wereld, ligt op de noordgrens van de totaliteit.

Voor de eclips China betreedt, passeert het ook Bhutan, om dan de loop van de Yangtze-rivier te volgen en China achter zich te laten in Shanghai. Na het verlaten van het Aziatische vasteland, trekt de schaduw van de maan over de Oost-Chinese Zee, vervolgens net ten zuiden van de grote Japanse eilanden terwijl duizend kilometer verder, in de buurt van Kitaio Jima, bereikt de eclips stilaan zijn totaliteit. De eclips eindigt op de Marshall- en Gilbert-eilanden om vervolgens volledig uit te doven ergens midden in de Grote Oceaan.

Maakt het zelf mee in 2010
Wil je de volgende zonsverduistering zelf eens meemaken? Dan is het niet zolang wachten: op 11 juli volgend jaar is er een totale zonsverduistering op het Paaseiland, het meest afgelegen eiland ter wereld. Samen met Urania, de volkssterrenwacht van Antwerpen, kan je dan op een speciale eclipsreis vertrekken om de zonsverduistering in de schaduw van de moai, de mysterieuze reuzenbeelden van de Paaseilanden, mee te maken. (Debbie Pappyn)