Monday, December 29, 2008

Meer nieuws zwaar noodweer en vloedgolven Spaanse kusten..( de morgen.be)


Slechtste weer in meer dan vijftig jaar aan Costa Brava


Wie de kerstvakantie aangenaam dacht door te brengen aan de Spaanse oostkust, is er aan voor de moeite. Zeker vier mensen zijn dit weekeinde om het leven gekomen door storm, regen en sneeuw in het oosten van Spanje. De burgemeester van het vakantieoord Blanes, Josep Trias, repte van het slechtste weer sinds de jaren vijftig, aldus de Catalaanse krant El Periodico.

Aan de Costa Brava bereikten de golven in het weekeinde een hoogte van 6 meter. In de Baai van Rosas werden zelfs golven van 8 meter hoogte gemeten.

Verdronken
In Gandia bij Valencia verdronk een wandelaar, nadat hij door een golf in de zee was gesleurd. Aan de kust van Barcelona kwamen een duiker en een beveiligingsfunctionaris om in de golven. In El Prat de Llobregat werd een auto met twee inzittenden door de golven in de zee gesleurd. Een van hen wist uit het water te komen. De andere inzittende verdronk.

Door het noodweer is grote schade ontstaan aan vissersschepen en andere vaartuigen in plaatsen als Blanes, Portbou, Lloret de Mar en LlancĂ . (anp/mvl