Wednesday, October 29, 2008

Dodental aardbeving Pakistan loopt erg snel op .. ( de morgen.be)

Al meer dan 140 doden bij aardbeving in Pakistan

Het dodental na de zware aardbeving van vanochtend in het zuidwesten van Pakistan blijft stijgen. Volgens de jongste officiƫle cijfers werden al zeker 140 doden geteld. Daarnaast zijn er ook heel wat gewonden en zouden er nog vele slachtoffers onder het puin liggen.

Epicentrum
Het epicentrum van de beving bevond zich op zo'n 70 kilometer ten noordoosten van Quetta en op zo'n 185 kilomter van Kandahar, een stad in het zuidoosten van Afghanistan. De beving deed zich voor om 4.09 uur lokale tijd en op 10 kilometer diepte, aldus het Amerikaanse Geofysisch Instituut.

Modderlawines
Volgens mediaberichten vluchtten mensen na de beving in paniek de straten op. Meer dan 2.000 woningen stortten in. Vooral in de stad Wam is het aantal slachtoffers groot. Na de beving vonden er op verschillende plaatsen in de provincie ook modderlawines plaats. De reddingsteams kunnen hierdoor sommige plaatsen moeilijk bereiken.

Arme bevolking
Baluchistan is de grootste provincie van Pakistan, maar is dun bevolkt en de bevolking is er erg arm. In oktober 2005 waren bij een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter 73.000 mensen omgekomen in het Pakistaanse deel van de provincie Kasjmir. 3,5 miljoen mensen werden dakloos. (afp/kh/tdb)

29/10/08 09u12