Sunday, April 06, 2008

Ziekenhuizen gaan veel te laks om met infecties..

1000 doden in één jaar door gebrekkige hygiëne

Veel doden door ziekenhuisinfecties

Ziekenhuizen zijn veel te laks bij het voorkomen van infecties.

Uit onderzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, blijkt dat jaarlijks 6,9% van de mensen die worden opgenomen, geïnfecteerd zijn geraakt, meldt RTL Nieuws. In totaal gaat het om bijna 70.000 mensen. Die infecties kunnen gevaarlijk zijn: voor 1000 mensen was de infectie vorig jaar fataal.

ChirurgieVooral op de afdelingen chirurgie, hematologie (voor patienten met bloedziekten) en hart- en longchirurgie is de hygiëne onder de maat. Hier is het infectiepercentage hoger dan 10 %. Volgens de onderzoekers houdt geen enkel ziekenhuis zich aan de afspraak om per 5000 ziekenhuisopnames één hygiënist in dienst te hebben die in de gaten houdt of alles wel goed schoon is.

Handen wassenDe ziekenhuizen hebben te weinig mensen in dienst om het probleem te lijf te gaan, maar artsen en verpleegkundigen wassen ook simpelweg hun handen niet vaak genoeg. Ook de schoonmakers gaan in de fout: met hetzelfde doekje meerdere bedden afnemen, is vragen om moeilijkheden.

Personeel opvoedenDe ziekenhuizen nemen de problemen wel serieus. Ze gaan de komende tijd het personeel opvoeden: zo mag de ok niet steeds open en dicht en wordt er nog meer gewezen op handen wassen. Binnen vijf jaar moet het aantal ziekenhuisinfecties zijn gehalveerd tot 35.000.