Saturday, August 18, 2007

jamaica maakt zich op voor naderende Orkaan

Orkaan Dean zwelt aan op weg naar Jamaica
MIAMI - Orkaan Dean in het Caribisch gebied blijft aan kracht winnen. Sinds zaterdag is Dean een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste.


Tot dusver wordt de orkaan verantwoordelijk gehouden voor zeker vier doden op de eilanden Martinique, Dominica en St. Lucia. Daar was er grote schade aan plantages en gebouwen.

Dean, die mogelijk nog zal uitgroeien tot een orkaan van de vijfde klasse, rukt op naar Jamaica en zal daar zondag arriveren. De orkaan beweegt zich ten zuiden van Hispaniola, dat wordt gedeeld door Haïti en de Dominicaanse Republiek. In al deze gebieden gelden orkaanwaarschuwingen.

Vooral in het ontboste en straatarme Haïti bestaat er vrees voor overstromingen en modderlawines. Op Jamaica zijn volgens de Britse omroep BBC de opvangcentra al geopend.


(klik op de illustratie voor een grotere versie)

Dean zal ook begin volgende week flink van zich laten horen, zo is de verwachting. Computermodellen voorspellen dat de orkaan maandag het toeristische Mexicaanse schiereiland Yucatan zal aandoen, na een tocht ten zuiden van Cuba. Dean zal op land waarschijnlijk aan kracht inboeten, maar nog altijd dood en verderf kunnen zaaien.

Op de nog langere termijn zou Dean ook richting de Amerikaanse Golfkust kunnen opstomen. De autoriteiten in Texas en Louisiana hebben uit voorzorg eerste voorbereidingen getroffen om een noodplan in werking te kunnen zetten. De gouverneur van Louisiana, Kathleen Blanco, riep de bevolking op voorbereid te zijn en „te hopen op het beste”. Louisiana kreeg in 2005 de volle laag van de orkanen Katrina en Rita.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA neemt voorzorgsmaatregelen om het ruimteveer Endeavour mogelijk een dag eerder op aarde terug te laten keren. Volgens een woordvoerder van NASA gebeurt dit in verband met de dreiging van Dean. De terugkeer op Cape Canaveral in Florida staat gepland op woensdag en zal nu mogelijk al dinsdag plaatshebben.

Twee astronauten die zaterdag een ruimtewandeling maakten, moesten twee uur eerder weer binnen zijn, zodat er meer tijd is ter voorbereiding van een mogelijk vervroegd vertrek vanaf het internationale ruimtestation ISS waaraan het ruimteveer is gekoppeld.