Saturday, May 27, 2006

dodental Java blijft oplopen

Dodental aardbeving Java loopt nog verder op

Uitgegeven: 27 mei 2006 06:56
Laatst gewijzigd: 27 mei 2006 11:59

JAKARTA - Het dodental als gevolg van de aardbeving zaterdag op Java is opgelopen tot bijna 2300. Verwacht word dat dit op gaat lopen in de duizenden. Dat heeft een Indonesische overheidsfunctionaris meegedeeld.

Ook de materiële schade is omvangrijk, meldden de autoriteiten zaterdag. Talrijke woningen zijn ingestort.

Bantul

De regio Bantul, ten zuiden van de stad Yogyakarta, lijkt het zwaarst getroffen door de aardbeving, meldde de Indonesische krant The Jakarta Post. De commandant van de politie in Yogyakarta, Bambang Sampurna Jati, zei dat de politie in de stad Bantul 1240 doden heeft gemeld, meldde de krant.

De aardbeving had volgens de Indonesische autoriteiten een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag volgens de eerste berichten op 37 kilometer ten zuiden van de stad Yogyakarta op 33 kilometer onder de zeebodem. Ziekenhuizen

Vier ziekenhuizen in de ongeveer 500.000 inwoners tellende stad hebben samen bijna tweehonderd stoffelijke overschotten binnengekregen. Ook op straat liggen lijken, meldden medische hulpverleners.

De ziekenhuizen kunnen de stroom gewonden niet aan. Getuigen en artsen vertelden dat de gangen van de hospitalen vol liggen met huilende en gillende mensen die soms lang moeten wachten tot zij hulp krijgen. "Alleen al bij ons hebben zich vijfhonderd gewonden gemeld die geholpen willen worden", zei de directeur van het Sardjito-ziekenhuis in Yogyakarta tegen het Indonesische persbureau Antara.

Puin

Op veel plaatsen zijn de telefoon- en elektriciteitsleidingen gebroken. Straten zijn bezaaid met puin. Veel mensen raakten in paniek omdat zij vreesden dat de aardbeving gevolgd zou worden door een tsunami. Tot zo'n vloedgolf kwam het echter niet.

De luchthaven van Yogyakarta is gesloten omdat de start- en landingsbaan beschadigd is. De stad is over de weg moeilijk te bereiken.

Merapi

Yogyakarta ligt niet ver van de vulkaan de Merapi, die de laatste tijd actief is. Een vulkanoloog in Yogyakarta zei dat de aardbeving niet is veroorzaakt door de vulkaan, maar dat de activiteit van de Merapi na de beving is toegenomen.

Nederlanders

De Nederlandse ambassade in Jakarta in Indonesië heeft nog geen meldingen binnengekregen van Nederlanders die zijn getroffen door de aardbeving op Java. "Op dit moment zijn we bezig om een inventarisatie te maken. We hebben nu geen zicht op hoeveel Nederlanders er in het getroffen gebied zijn", zei een medewerker van de ambassade zaterdag.

Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben zaterdag in een telegram aan de Indonesische president hun deelneming betuigd naar aanleiding van de aarbeving op Java. Zij schrijven hem ook mee te leven met de familie en andere nabestaanden van de slachtoffers.