Monday, January 10, 2011
Nederlander brengt opnieuw leven... (www.zakelijk.nl)
( mischien snappen de mensen nu dan ook eindelijk waarom het zo belangrijk is de grachten te hebben in steden... om leven te waarborgen ... zie www.designer-of-the-rebirth.blogspot.com centrumplan Veenendaal..)
Kanalen tegen de verwoestijning
De Nederlandse Afrikaan Peter Westerveld brengt woestijngrond weer tot leven. Hij vertelt er dinsdagochtend over tijdens TEDx in Amsterdam. “Op deze manier kunnen we het wereldwijde hongerprobleem oplossen.”
“Als kind leerde ik: ‘hoe meer bos je omkapt, hoe meer succes je hebt”, vertelt de in Afrika geboren en getogen Peter Westerveld. Het besef dat daarmee heel veel bomen, planten en dieren verdwenen kwam pas later. Maar toen sloeg het dan ook in als een bom.
“Wij blanke boeren bleven maar bos vernietigen, totdat er nauwelijks iets van over was. En de akkergronden die we ervoor terugkregen, veranderden in woestijngrond.”
Erosie
Erosie tastte de kaalgevreten Afrikaanse bodem aan en liet hem kurkdroog achter. Westerveld, die tegenwoordig vanuit Nederland zijn Westerveld Conservation Trust bestiert, heeft een methode bedacht om dit proces een halt toe te roepen en Afrika terug aan de natuur en de boeren te geven.
Dat is hard nodig zegt hij, want de woestijn rukt op en de natuurlijke aangroei van gekapt regenwoud compenseert dat in de verste verte niet.
Kanalen
De methode is opvallend simpel: door diepe geulen in de grond te graven wordt regenwater opgevangen. Normaal spelt deze weg over de dorre grond. Het water in de geulen trekt vervolgens de grond in en vormt daar een onderstroom waar het hele kavel van opleeft. Hierdoor kan vegetatie ontstaan. Volgens Westerveld blijft de grond vocht vasthouden, waardoor de vegetatie blijvend is.
De grond kan zodoende weer veranderen in bos, maar ook gebruikt worden voor de landbouw en veeteelt. Volgens Westerveld wordt de grond met deze methode zo vochtig dat het kavel ook voor een permanente aanvoer van drinkwater.
Doordat de boeren die het land bewerken niet meer hoeven te wachten op het ene regenseizoen per jaar, kunnen ze wel vier in plaats van één keer oogsten.
Kenia
Het klinkt allemaal perfect en het is dan ook de vraag waarom heel het Afrikaanse continent de methode nog niet toepast. In Kenia is men in ieder geval erg tevreden over de methode. Een afgezant van het land kwam het podium op om te vertellen over het succes rond de beboste berg Kilimanjaro.
Bron :
http://www.nuzakelijk.nl/tedx-2010/2390971/kanalen-verwoestijning.html
en Uitzending gemist Eén vandaag Ma 10-01-10
http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1039193