Sunday, November 14, 2010

Wateroverlast Belgie. ( de morgen)

Bang afwachten voor natte nacht na eerste evacuaties

Eerste evacuaties; ergste moet nog komen

De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. In enkele provincies helpt het leger op het terrein. In het zuiden van Oost-Vlaanderen wordt vanavond zelfs gestart met evacuaties van inwoners. In Ninove moeten 120 bewoners uit drie straten verplicht uit hun huizen.

In een wijk in Leupegem (Oudenaarde), waar de evacuaties volop aan de gang zijn, zal zeker tot zondagavond geen elektriciteit meer zijn. Brakel is sinds half acht vanavond afgesloten van de buitenwereld. Almaar meer Oost-Vlaamse wegen zijn onberijdbaar. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. Ook in Wallonië is de toestand zorgwekkend.

Er wordt gevreesd dat het ergste nog moet komen, want er is een kletsnatte nacht en zondag op komst. De toestand riskeert dus pas echt rampzalig te worden in de komende 24 uren.

In Zuid-West-Vlaanderen blijft vooral de streek van Zwevegem en Avelgem problemen ondervinden met wateroverlast. In Limburg, waar het medisch interventieplan van kracht is, lijkt de toestand min of meer gestabiliseerd. Ondertussen zijn verschillende burgemeesters ongerust over wat de nacht zal brengen. Pas vanaf zondagavond zou het geleidelijk minder gaan regenen. Verwacht wordt dat er zeker tot maandagochtend problemen zullen zijn. "Het ergste moet nog komen", zei de burgemeester van Merchtem.

Wachtbekkens
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het onophoudelijk geregend en vanochtend werden een aantal wachtbekkens opengezet om het overtollige water op te vangen. Vooral voor het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen werd gevreesd. In Oudenaarde en omgeving waren de zandzakjes zo goed als op omdat heel wat mensen gisteren al hun voorzorgen namen. Rond 8 uur trad de Maarkebeek er buiten haar oevers en liepen verscheidene huizen onder water. In de voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken. In Londerzeel werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Limburg
In Limburg zijn de hulpdiensten bezig het rusthuis Boneput aan de Boneputstraat in Bree te evacueren omwille van de wateroverlast. Zaterdag rond 9 uur werd het medisch interventieplan Limburg (MIL) afgekondigd om de bewoners te evacueren. Op het gelijkvloers stond tien tot vijftien centimeter water. Oorzaak waren verstopte putjes door bladeren en ander vuil. "Er zaten op de getroffen verdieping achttien mensen, twaalf personen worden geëvacueerd. Zes personen zijn opgevangen in het rusthuis zelf of bij hun kinderen. De andere twaalf gaan naar rusthuizen in de buurt. Het krijgt al voor de derde keer te maken met wateroverlast", aldus commandant Jos Vandermeulen van de brandweer van Bree.

"We gaan nog met de directie en de poetsploegen samenzitten om te zien wanneer de getroffen kamers gereinigd kunnen worden. We gaan proberen een zestal kamers tegen vanavond terug proper te krijgen, maar het zal moeilijk worden, zolang het blijft regenen", besluit commandant Vandermeulen. Het stadsbestuur van Bree heeft onlangs de plannen voor een bufferbekken goedgekeurd, maar er wordt alles aan gedaan om het bekken zo snel mogelijk te realiseren.

Oost-Vlaanderen
Door de wateroverlast worden in de provincie Oost-Vlaanderen steeds meer wegen afgesloten, vooral in de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek. In de rand rond Gent en het Meetjesland zijn ook enkele wegen onberijdbaar. Dat meldt het provinciaal coördinatiecentrum Oost-Vlaanderen.

In Ninove moeten 120 bewoners uit drie straten verplicht uit hun huizen. In Leupegem in de Vlaamse Ardennen helpt Defensie om vrijwillige evacuaties uit te voeren. Een deel van de gemeente zal 24 uur zonder elektricitiet zitten.

"Wellicht zullen in kritieke gebieden nog andere separate evacuaties volgen", aldus Julie Clément van het provinciaal coördinatiecomité. "We raden mensen die in aanmerking komen voor evacuatie aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals de identiteitskaart meenemen, persoonlijke hygiënische spullen en medicatie en indien mogelijk een slaapzak."

Brakel is sinds vanavond half acht volledig afgesloten van de buitenwereld. "Zeker vijftig hectare van Brakel staat onder water en het spaarbekken van Opbrakel is met 60.000 kubieke meter niet voldoende om het centrum te vrijwaren", zegt burgemeester Herman De Croo. "Bovendien zijn de afgelopen dagen 17.000 zandzakjes gelegd, alles samen 80 ton. Ik heb dit de afgelopen zeventig jaar niet gezien."

Tien gemeenten zitten in de gemeentelijke fase van het rampenplan: Zwalm, Lebbeke, Ninove, Lierde, Aalst, Sint-Gillis-Waas, Oudenaarde, Wetteren, Lochristi, Erpe-Mere. Er wordt nogmaals gevraagd dat de bevolking (vooral in de Vlaamse Ardennen) in de mate van het mogelijke niet de baan opgaat en binnen zou blijven.

Vlaams-Brabant
Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte heeft omwille van de toenemende wateroverlast het provinciaal rampenplan afgekondigd. Aanleiding is het feit dat nu al in vier gemeenten in deze provincie een gemeentelijk rampenplan van kracht is. Het gaat om Londerzeel, Ternat, Merchtem en Grimbergen. Het aantal zal ongetwijfeld nog toenemen. Sinds 17.00 uur vergadert De Witte in Heverlee met de hulpdiensten en betrokken gemeenten.

Herne, in het zuidwesten van de provincie Vlaams-Brabant, is door de wateroverlast zo goed als niet meer bereikbaar. Het dorpscentrum staat blank en in een 20-tal woningen is het water binnengelopen. Zowel in de Smeyermarktstraat als Stationsstraat zijn mensen geëvacueerd. Omwille van de slechte berijdbaarheid van de wegen vraagt burgemeester Kris Poelaert (CD&V) de inwoners geen verplaatsingen te doen.

In Steenhuffel (Londerzeel) staat het dorpscentrum grotendeels blank. In de Bergstraat in Londerzeel werden mensen geëvacueerd. Stroomopwaarts de Grote Molenbeek staan in Merchtem enkele straten onder water, net als in wijk Klapscheut in Ternat. Ook in Grimbergen staat het water in enkele straten 1,5 meter hoog en werden mensen geëvacueerd met een bootwagen. In Halle dreigt de Grubbegracht het stadscentrum onder water te zetten. Het water staat er momenteel even hoog als de oevers. Ook de Molenbeek in Huizingen dreigt over te lopen, net als het wachtbekken in Lembeek. In Lot staat de Denystraat nog steeds onder water en in Sint-Pieters-Leeuw heeft de Zuunbeek het alarmpeil bereikt.

In het arrondissement Leuven zijn er eveneens problemen, maar deze zijn minder erg dan in Halle-Vilvoorde. In Rillaar (Aarschot) dienden wegens de wateroverlast enkele straten te worden afgesloten en dreigt de Motte uit haar oevers te treden. Ook in het Demerbekken in Diest bereikt het waterpeil het alarmniveau, maar is er ruimte beschikbaar in de wachtbekkens. In het Leuvense situeren de grootste problemen zich aan de Sint-Gertrudisdries in Lubbeek, waar enkele huizen onder water liepen. De Staatsbaan tussen Leuven en Diest in Lubbeek is nog steeds afgesloten.

Antwerpen
De hevige regenval zorgt ook voor problemen in de provincie Antwerpen. Onder meer de dorpskern van Koningshooikt, deelgemeente van Lier, staat blank. "In bepaalde straten is het kritische punt bereikt", bevestigt de brandweerwoordvoerder. Verschillende straten in Koningshooikt zijn afgesloten voor het verkeer.

De hulpdiensten van de stad Antwerpen kregen een veertigtal oproepen voor ondergelopen straten en huizen. De brandweer kreeg versterking van de Civiele Bescherming en de stadsdiensten om de wateroverlast onder controle te krijgen. Vooral het oosten, noorden en zuiden van de stad zijn getroffen, laat de lokale politie van Antwerpen weten.

De hulpdiensten geven prioriteit aan wateroverlast in woningen. Ondergelopen straten en kruispunten komen op de tweede plaats. Om het grote aantal oproepen te kunnen verwerken, was er bijstand van de Civiele Bescherming. Om halfzes werden er aan de stadsdiensten extra pompen gevraagd omdat het op dat moment beschikbare materiaal ontoereikend was om alle wateroverlast op te lossen.

Rijgedrag aanpassen
De politie roept bestuurders nadrukkelijk op om hun rijgedrag aan te passen. Chauffeurs moeten rekening houden met watergladheid en op verschillende plaatsen kunnen kruispunten en straten afgesloten zijn doordat ze blank staan.

Ook op de ring van Antwerpen is er in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten.

Brussel
De brandweerdiensten van Brussel zijn sinds vanmorgen honderden keren te hulp gesneld bij wateroverlastproblemen, na de hevige regenval boven de hoofdstad. Dat meldde de woordvoerder van de Brusselse brandweer. Omstreeks 10 uur hadden de Brusselse brandweerdiensten een duizendtal oproepen ontvangen. De meeste interventies waren voor ondergelopen kelders bij particulieren of overstromingen op de wegen.

Op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem was er in de loop van vrijdagavond enkele keren wateroverlast. Op de buitenring was er wateroverlast rond 21 uur en moest de brandweer van Zaventem tussenkomen om riolen vrij te maken. Twee rijstroken werden hierdoor gedurende een half uur afgesloten.

Kort na middernacht meldde de federale politie wateroverlast op deze plaats, ditmaal op de binnenring. De linkerrijstrook was er versperd.

Wallonië
Naar aanleiding van het stormweer is ook in de provincie Waals-Brabant het provinciale rampenplan afgekondigd. De hevige regenval veroorzaakte overstromingen in heel wat gemeenten.

In Wallonië picarde zijn ondertussen verscheidene beken en rivieren buiten hun oevers getreden. Het gaat om de Dender in Leuze-en-Hainaut, de Rhosnes in Frasnes, de steengroeve Barges in Doornik en de Honnelles in de buurt van Quiévrain.

Het dorp Angres, in het zuiden van de provincie Henegouwen, dreigt straks volledig blank te staan door het stijgende waterpeil van de Honnelles.

In de provincie Namen hebben de brandweerkorpsen de situatie naar eigen zeggen onder controle. Ze kregen zaterdag vooral af te rekenen met ondergelopen kelders en straten. In het zuiden van de provincie, waar de Lesse en de Semois stromen, is de brandweer wel alert.

Volg de ontwikkelingen op de voet op www.overstromingsvoorspeller.be. (belga/jv/ep/kve)