Sunday, October 24, 2010

Ruilhandel in opkomst...( telegraaf)

Meer belangstelling voor dienstenruilhandel

DORDRECHT - Het onderling ruilen van diensten neemt een steeds grotere vlucht. Dat constateert Gabrielle Kocken van LETS Ruilwinkel in de wijk Krispijn in Dordrecht. Zij opende kort geleden de eerste ruilwinkel in Dordrecht.




Hoewel de winkel volstaat met spullen voor de handel, ziet zij dat steeds meer leden van haar ruilkring hun kennis willen inzetten om die in te wisselen voor punten of een andere dienst. „Wij hebben al een masseur, elektricien, timmerman, computerspecialist en ademtherapeute die hun diensten aanbieden”, vertelt Kocken. Een dienst gaat voor 15 punten per uur 'over de toonbank'.

Met die punten kunnen mensen andere diensten 'kopen' of eventueel spullen uit de winkel meenemen. Het is vooralsnog niet mogelijk om te kunnen leven van de dienstenruil, omdat de winkel in Dordrecht geen levensmiddelen ruilt. Of dat er ooit wel van komt, kan Kocken niet zeggen. Zelf geeft ze meditatielessen voor wie daar behoefte aan heeft. De Dordtse kring heeft inmiddels 477 leden.

Het idee achter de ruilhandel is dat mensen zich meer bewust moeten worden van het gebruik van de grondstoffen op wereldschaal. Kocken hekelt het consumptiegedrag van de mensen: „Dat alsmaar consumeren is helemaal niet nodig. Wij blijven maar opkopen wat er van de band rolt. Dan vraag ik me af: wanneer is iemand tevreden.” Toch is ook in de ruilwinkel een grote vraag naar artikelen, al zijn deze dan wel tweedehands.

„We krijgen zoveel spullen. Ik kreeg kort geleden tweehonderd mokken cadeau. Tja, wat moet je ermee. Ik heb ze daarom maar laag geprijsd, want ik moet de handel blijven aanduwen. D'r uit met die hap, zodat ik weer plaats kan maken voor andere spullen”, aldus Kocken. Alles wat niet wordt verhandeld gaat naar een weeshuis in RoemeniĆ«.

Nederland kent ongeveer negentig ruilwinkels. De branche ontstond ongeveer 15 jaar geleden in de steden Rotterdam en Amsterdam. Rotterdam heeft inmiddels zeven winkels. Naast winkels bestaan er ook ruilkringen. Mensen die daar lid van zijn, doen hun diensten van de hand via het internet.