Saturday, February 27, 2010

MEER NIEUWS AARDBEVINGEN CHILI ( MEERDERE VOLGEN NU.. www.ge-di-christi-re.com .. zoals gewaarschuwd..

Zware aardbeving treft Chili, tsunami-alarm in hele Pacific

BREAKING NEWS CONCEPCION - Na een zware aardbeving in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de kust van het Zuid-Amerikaanse Chili is voor een groot gedeelte van de Grote Oceaan een tsunamiwaarschuwing afgegeven. In Chili zelf kwamen door de beving zeker 147 mensen om het leven, aldus toekomstig president Sebastian Pinera. De nationale reddingsdienst verwacht hoogstens een verdubbeling van dat aantal slachtoffers.

De zware aardbeving begon om 3.34 uur lokale tijd, duurde circa anderhalve minuut en werd gevolgd door tientallen naschokken. Het epicentrum lag op een diepte van 35 kilometer onder de zeebodem voor de kust, waardoor vloedgolven ontstonden. De zwaarste schok mat 8,8 op de schaal van Richter, veel krachtiger dan de recente aardbeving in Haïti.

Het epicentrum van de aardbeving lag op amper 100 kilometer van Concepcion, de tweede grootste agglomeratie van Chili met anderhalf miljoen inwoners, en pal voor de kust van de Maule-regio. "We hebben nog niks gehoord uit die regio", stelde een collega van CNN aan een expert van het Amerikaans Geologisch Instituut (USGS). "U gaat niks horen", antwoordde die, "dit is acht-punt-acht mevrouw".

De schade werd pas uren later, bij zonsopgang echt duidelijk. De nieuwszender TV Chile meldde dat een vijftien verdiepingen hoog gebouw in de stad Concepcion is ingestort. Daarnaast toonden media in het Zuid-Amerikaanse land beelden van een ingestort stuk weg, met daarop omgevallen auto's. Een lokale tv-zender toonde beelden van een aantal plunderaars, die toesloegen in winkels.

Tsunami valt voorlopig mee
De kuststrook van het Chileense Paaseiland, ruim 3500 kilometer ten westen van het Chileense vasteland, kon worden ontruimd. Meldingen over schade of slachtoffers op het eiland bleven uit.

De Galapagoseilanden, ruim 5000 kilometer ten noorden van het epicentrum, ondervonden weinig overlast van de tsunami. Ooggetuigen meldden ongewoon hoge golven, maar de autoriteiten in Ecuador, waartoe de eilandengroep in de Grote Oceaan behoort, trokken de eerder afgegeven tsunamiwaarschuwing snel weer in. Uit voorzorg was een aantal bewoners van laaggelegen gebieden geëvacueerd.

Er geldt ondertussen tsunami-alarm in Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala, Mexico en de Amerikaanse staat Hawaï. Ook landen aan de andere kant van de oceaan, zoals Japan, Rusland, de Filipijnen, Australië, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Papua-Nieuw-Guinea en Indonesië, worden gewaarschuwd voor een tsunami. De eilanden in de Grote Oceaan, zoals Samoa en Fiji, moeten zich eveneens voorbereiden op vloedgolven.

Chili goed voorbereid
In Chili kwam de hulpverlening na de natuurramp snel op gang. Het land geldt als zeer goed voorbereid op aardbevingen. De autoriteiten en de bevolking weten wat ze moeten doen, meldde de Britse omroep BBC.

Moderne gebouwen hebben doorgaans goede funderingen, waardoor ze bestand zijn tegen de meeste schokken. Verder beschikt het land over de noodhulpdienst Onemi, die bij rampen alle hulp coördineert op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Aardbevingen komen veelvuldig voor in het gebied. Voor de kust van Chili schuift de Nazca-plaat, een van de schollen waaruit de aarde bestaat, onder de veel zwaardere Zuid-Amerikaanse plaat.

Het epicentrum van de zwaarste aardbeving die ooit werd geregistreerd, in mei 1960, lag 230 kilometer zuidelijker, en had een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Destijds stierven duizenden mensen. (ANP/BF)