Monday, August 21, 2006

Regen en bliksem veroorzaken overlast ( voorbodes natuurrampen voorspeld in footprints onweer regen en mist zullen uw bodes zijn... )

Regen en bliksem veroorzaken overlast

Uitgegeven: 20 augustus 2006 19:05
Laatst gewijzigd: 21 augustus 2006 07:44

RIJSWIJK - De regen heeft in heel Nederland dit weekeinde overlast veroorzaakt. Hoewel tussen de buien door de zon zich op verscheidene plaatsen wel liet zien, ondervonden zaterdag en zondag veel mensen, evenementen en het treinverkeer last van het water.



In West-Brabant kreeg de brandweer zaterdag veel meldingen van straten die blank stonden en kelders die onder water waren gelopen. Persoonlijke ongelukken deden zich nergens voor.




IJmuiden

In IJmuiden bood de politie zondag hulp aan inwoners die kampten met wateroverlast. Verscheidene straten werden tijdelijk voor verkeer afgesloten, omdat water door langsrijdend verkeer bij de woningen naar binnen spoelde. Een aantal kelders, waaronder die van het politiebureau, liep onder. Ook liepen twee doorgangen onder viaducten onder water.


Het water stond daar zeker een meter hoog waardoor twee auto's begonnen te drijven. In Amsterdam kreeg de politie tientallen meldingen van ondergelopen kelders.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer werd gehinderd door het slechte weer. Zaterdag reden tussen Oudenbosch en Lage Zwaluwe tijdelijk geen treinen door blikseminslag. Tussen Heerhugowaard en Hoorn en tussen Den Helder en Anna Paulowna legde hevig onweer het treinverkeer lam.




Zondag was het raak voor het treinverkeer tussen Breukelen en Abcoude. Dat lag bijna twee uur stil door blikseminslag. Op de trajecten Haarlem-Amsterdam en Amsterdam-Leiden reden tussen twaalf en twee uur minder treinen door blikseminslag. In Driehuis kwam de reizigerstunnel onder de sporen blank te staan, waardoor reizigers niet meer naar en van het perron konden komen.

Festivals

Verscheidene evenementen hadden weliswaar last van de regen maar gingen, soms in aangepaste vorm, door. De organisatie van Pure Jazzfestival in Den Haag gelastte een optreden op een buitenpodium af. Op Lowlands lieten bezoekers zich niet weerhouden door de blubber en de nattigheid. Wel liep de verkoop van regenponcho's op het muziekfestival uitermate goed.


Ook het raceevenement Bavaria City Racing in Rotterdam ging als gepland door, maar met een aangepast programma. Speciale gast premier Balkenende haalde daar tijdens de openingsronde in een oldtimer overigens wel een nat pak toen hij halverwege overvallen werd door een stortbui.

Voorspellingen

Regen kan de komende dagen voor meer overlast zorgen. Het KNMI voorspelt voor maandag en dinsdag regen- en onweersbuien met zware windstoten. Lokaal kan er volgens het weerinstituut veel neerslag vallen. Het slechte weer wordt veroorzaakt doordat er rondom een lagedrukgebied boven de Noordzee in een stevige westelijke stroming onstabiele lucht wordt aangevoerd.