Wednesday, March 02, 2011

Oostenrijk "warmt" op... ( Vereniging van weerkunde Nederland)



Oostenrijk: afgelopen decennium warmste vanaf 1767
De uitgebreid gecontroleerde en gehomogeniseerde waarden voor de laatste 10 jaar (2001-2010) van het klimaat in oostenrijk over de laatste 10 jaar (decennium) zijn beschikbaar gekomen. "Met een positieve afwijking van de temperatuur van 1.2 ° C ten opzichte van het gemiddelde van de 20e eeuw (1900 tot 2000), werd het de afgelopen 10 jaar het warmste decennium sinds de instrumentale metingen in 1767 begonnen," zo meldt Reinhard Böhm, klimaatwetenschapper bij het Centraal Instituut voor meteorologie en geodynamica in Wenen. De positieve anomalie is dus over twee keer zo hoog als die van het mondiale gemiddelde.

Mede door zonneschijn hogere temperaturen
De reden voor de duidelijk positieve temperatuurafwijking vinden de klimaatwetenschappers van ZAMG o.a. in de langere zonneschijnduur. In de valleien en lagere bekkens, konden de bewoners de afgelopen 10 jaar meer dan 9% meer zon zien dan gemiddeld in de periode van 1901 tot 2000; zelfs op de bergen was het zelfs 10%.

De grootste positieve temperatuurafwijkingen werd in de afgelopen 10 jaar gevonden voor de periode april tot augustus. Terwijl juni met bijna 2 ° C de grootste positieve afwijking heeft, valt september op, deze maand kom nauwelijks boven het honderdjarige gemiddelde.

"Dat verklaart ook meteen waarom veel mensen in Oostenrijk het gevoel hebben dat de herfst als overgangs seizoen verdwijnt, omdat op een duidelijk warme augustus een relatief koele septembermaand volgt " aldus Boehm . In dit verband is ook het feit te noemen dat zowel augustus als september de twee maanden zijn in de valleien, waarin geen toename van de zonneschijnduur werd geregistreerd. Dit ligt wordt veroorzaakt door een steeds warme maar vochtig weersituatie in augustus zo legt Böhm uit.

Luchtdruktegenstellingen
Terwijl de luchtdrukwaarden in de dalen gemiddeld gedaald zijn, zijn ze hoger in de bergen juist gestegen. Dat duidt op het uitdijen van de er tussen liggende luchtlaag doordat die warmer geworden is, iets wat de opwarming nog eens bevestigt. De luchtkolom wordt naar boven toe gedrukt, waardoor meer lucht boven de bergstations terecht komt.


De zonneschijnduur nam toe in het laatste De temperaturen stegen voor vrijwel alle maanden
decennium in Oostenrijk. fors, behalve voor september en december.