Wednesday, March 02, 2011

Haaien hebben geavanceerd navigatiesysteem.. ( nu.nl)

'Haaien hebben geavanceerd navigatiesysteem'


AMSTERDAM - Sommige haaiensoorten zijn in staat om een soort mentale landkaart van hun omgeving te maken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Tijgerhaaien en voshaaien zwemmen vaak in een rechte lijn van bestemming naar bestemming. Die ontdekking suggereert dat de dieren in staat zijn om belangrijke plaatsen te onthouden door een landkaart van hun omgeving op te slaan in hun geheugen.

Dat schrijven onderzoekers van het Florida Museum of Natural History in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Animal Ecology.





Zendertjes

“Ons onderzoek toont aan dat tijgerhaaien en voshaaien niet zomaar in het rond zwemmen, maar naar specifieke locaties toe zwemmen”, verklaart hoofdonderzoeker Yannis Papastamatiou op BBC News. “Simpel gesteld weten deze dieren heel goed waar ze naartoe gaan.”

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens over de zwemrichting van de haaien te analyseren aan de hand van zendertjes die werden aangebracht op enkele dieren. Ook werd er een statistische analyse op de gegevens uitgevoerd om te bepalen of de routes die de haaien namen niet toevallig tot stand kwamen.


Magnetisch veld

Uit het onderzoek bleek dat de haaien zich vaak zonder omwegen van de ene voedingsplek naar de andere verplaatsten. Soms waren de dieren zelfs in staat om in een rechte lijn naar een baai met voedsel op vijftig kilometer afstand te zwemmen.

De wetenschappers hebben nog niet kunnen vaststellen hoe de dieren een landkaart maken van hun omgeving. Het is mogelijk dat haaien afgaan op magnetische velden.


Geur

Maar volgens hoofdonderzoeker Papastamatiou is het ook niet uitgesloten dat de dieren geur, oceaanstromingen of watertemperatuur gebruiken om hun omgeving in kaart te brengen.

“Het moet in ieder geval een behoorlijk goed navigatiesysteem zijn, want de afstanden die ze overbruggen zijn erg groot”, aldus de wetenschapper.

Niet alle haaien zijn overigens in staat om een mentale landkaart van hun omgeving te maken. Uit het onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers bleek bijvoorbeeld dat de zwartpunthaai vrijwel nooit in een rechte lijn naar van de ene voedingsplek naar de andere zwemt.

Het regent vogelpoep in Leeuwarden ( AD)



Het regent vogelpoep in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Een wijk in Leeuwarden wordt geteisterd door spreeuwen, meldt de Leeuwarder Courant. De vogels vliegen vooral in de avondschemering boven de buurt, waarbij het letterlijk vogelpoep regent.

De buurtbewoners zijn het volgens de krant spuugzat, vooral omdat hun auto's onder de spreeuwenpoep komen te zitten. Sommigen hebben een hoes om de auto gedaan. Ook zijn er mensen die alleen naar buiten gaan met een paraplu.

Bush fire Florida... ( www.floridatoday..)

Brush fire blackens 16,000 acres in N. Brevard

Flames force evacuation of homes

NaN:undefined AM, undefined. NaN, NaN

Aerial view of north Brevard fire: Aerial flyover of the 16,000+ acres of northern Brevard charred by brush fires. Video by Craig Rubadoux, FLORIDA TODAY Posted March 1, 2011

Aerial view of north Brevard fire
'Wind in our favor' officials say
Roads continue to be monitored north of Mims
Brush fire burns trailer TwitterFacebookShare
Del.icio.us Digg Reddit Facebook Twitter Newsvine Buzz up!FarkIt EmailPrintAAA
Written by
ANDREW KNAPP
and DAVE BERMAN Filed Under
News
Local News

Zoom
Zoom VIDEOS
• Aftermath of trailer fire

• Scenes from Scottsmoor

• Command center at dawn

• North Brevard fire

• Parrish Park fire

• Flames threaten station


• Aerial view

• Red Cross

• Evacuated from RV park


• Interview with evacuee

• Helicopter fights fire


Related Links
North Brevard fire
Brush Fire
Mims, Scottsmoor brush fires 3-1
Iron Horse brush fire
SCOTTSMOOR — The large brush fire that emergency officials had feared all winter finally ignited Monday and burned a swath of more than 16,000 acres across much of the mainland in North Brevard and prompted a voluntary evacuation.

Wind-whipped flames reduced a mobile home to burnt debris and a charred metal frame at 6672 N. U.S. 1, roughly a half-mile south of the Volusia County border. This is the area where the fire jumped across U.S. 1, scorching vegetation on the road shoulders.




Orange fire flickered from nearby fenceposts and stumps this morning around the destroyed structure, and a live electrical line was downed near the driveway.




Next-door neighbor Eugene Birkhead estimated that the encroaching wall of fire measured 50 feet high. He ran three pumps and 20 sprinklers -- some of which are mounted atop his roof -- throughout the night to protect his home.




"We were scared to death," Birkhead said. "I didn't want to leave, though."




Birkhead said a recently cleared fireline helped save his property. Shortly after dawn, he drove a golf cart across his neighborhood checking damages.




On the east side of U.S. 1, Charlie Arthur said he didn't think the fire would jump the highway -- but flames began burning his 13-acre spread at about 11 p.m. He estimated 3 acres burned last night, reducing the tires on his flatbed trailer to metallic coils.




"I bought right after 1998," Arthur said of his property, watching smoke billow from his driveway. "I had some scorch marks on my trees from the 1998 fires. Now I've got new scorch marks."




Arthur said he only dozed off last night for about an hour, and his pet wolf was nervous and upset.




By sunrise, smoke hung over downtown Scottsmoor like brownish fog. Near Mims, Florida Highway Patrol troopers used red flares and orange cones to redirect northbound Interstate 95 traffic westward on State Road 46.



At 9 a.m. today, the Florida Highway patrol reopened Interstate 95 and U.S. 1 between State Road 46 in Brevard and State Road 44 in Volusia County were closed.

""global warming"" "vreet" aan basis voedselpiramide Zuidpool ( de morgen) zie ook verplaatsingen Zuidpool richting Australie www.ge-di-christi-re.com

Global warming vreet aan basis voedselpiramide Zuidpool


Aan de Zuidpool dient krill als basisvoedsel voor een groot aantal vissoorten en zelfs voor pinguïns en walvissen. Het krill, een verzamelnaam voor ongewervelde beestjes, zijn aangewezen op zee-ijs, maar dat wordt door de opwarming van de aarde in toenemende mate een probleem.

Biologe Maria Vernet van het Scripps-instituut voor Oceanografie heeft van Antarctica haar onderzoeksdomein gemaakt. Samen met een multidisciplinair team van wetenschappers ontrafelt ze de mysteries van het ecosysteem aan de Zuidpool. Ze spitst zich toe op de interactie tussen krill en algen. Het garnaalachtige krill ontwikkelt zich in een zone die geregeld deels uit water, deels uit ijs en deels uit ijspap bestaat: de grens tussen het permanente ijs en de open oceaan. Hier zou het ontstaan van de voedselketen op Antarctica liggen.

Krill geldt als basisvoedsel voor roofdieren. "Alle dieren eten krill: vissen, walvissen, pinguïns", verklaart Vernet. Jong krill heeft zee-ijs nodig om. De larven verzamelen in het ijs om er algen te eten en zich te verschuilen voor hun roofvijanden. "Zonder ijs is er geen groei van krill mogelijk", aldus de biologe.

Goede ijsjaren
Wetenschappers menen dat het Antarctische schiereiland, het meest noordelijke deel van het vasteland, in de afgelopen decennia betere ijsjaren heeft gekend met een betere vastheid van het ijs. Sinds de jaren 1950 echter is de oppervlakte aan zee-ijs met 40 procent geslonken. Bovendien komen "goede" ijsjaren minder vaak voor.

"Timing is alles", legt Vernet uit, hoewel factoren als wind, zonlicht en oceaanstromen ook een belangrijke rol spelen bij de vorming van het zee-ijs. Wintertemperaturen op het Antarctische schiereiland zijn met 5 graden gestegen in de voorbije zeventig jaar, veel meer dan in andere gebieden op het continent waar de temperaturen stabiel bleven.

Het verlies aan zee-ijs aan de westelijke kant van het schiereiland leidt tot een terugval in krill en algen, de basis van de voedselpiramide hier. Of het verlies kan worden toegeschreven aan natuurlijke seizoensgebonden variaties of te wijten is aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering is onduidelijk. "Toch is er een trend van opwarming merkbaar", aldus Vernet.

Voorbode
Verschillende regio's reageren verschillend op stijgende temperaturen. Studies suggereren dat het verlies aan zee-ijs leidt tot een grotere oceaanvermenging, dat is een complex geheel van interacties gaande van dominante windrichtingen en getijden tot het moleculaire niveau dat de zoutheid en de watertemperatuur beïnvloedt. Een hypothese luidt dat zonder zee-ijs algen naar donkerder water afdrijven, waardoor er minder fotosynthese mogelijk is.

Een ander element is dat de toegenomen kracht van polaire wind de seizoenscyclus van zee-ijs wijzigt. Het ijs arriveert laat in de winter en trekt vroeger terug. "We zien dat door de opwarming van de aarde deze winden zijn toegenomen", verklaart Sharon Stammerjohn, een specialiste aan de Universiteit van California in Santa Cruz. "Wat zich afspeelt op de Zuidpool is een voorbode van de klimaatverandering overal ter wereld", meent ze.

Omega 3
Tot slot wijzen activisten erop dat ook de toegenomen commerciële exploitatie van krill een impact heeft op het ecosysteem. Krill wordt gevangen als voedsel voor viskwekerijen en als omega 3 verkocht in populaire voedingsupplementen. Samen met het verlies aan zee-ijs bedreigt dit de Zuidpool, waar commerciële visvangst samenvalt met het leefgebied van zeehonden, pinguïns en walvissen. (ips/adb)

Arkansas shaken by numerous earthquakes ( www.thecypressti)

ARKANSAS SHAKEN BY NUMEROUS EARTHQUAKES
John G. Winder, The Cypress Times
Published 03/01/2011 - 3:27 p.m. CST Arkansas quake registers 4.7 on the Richter Scale. Largest in over 35 years. ABOUT THE AUTHOR

John G. Winder

Website:
http://www.thecypressti...


One town plagued for months by swarm of earthquakes

GREENBRIER, AR – Greenbrier, in central Arkansas experienced the strongest earthquake that state has felt in over 35 years. The quake hit a approximately 11 pm Sunday night and centered just northeast of Greenbrier which is about 40 miles from Little Rock. More than 800 earthquakes have hit the area since September of last year in what is being called the Greenbrier earthquake swarm.

According to the US Geological Survey website the quake which was felt as far away at Ft. Smith Arkansas and Memphis, Tennessee struck 4 miles northeast of Greenbrier. It registered a 4.7 on the Richter scale and occurred at a depth of 2.4 miles. Eighteen minutes later another quake measuring 3.8 struck at a depth of 2.6 miles and was located 3 miles north-northeast of Greenbrier.

On February 18, 2011 a 4.1 magnitude quake was recorded 3 miles north-northeast of Greenbrier and the USGS noted that the quake was part of an earthquake ‘swarm’ that began on February 15.


The USGS says the earthquake ‘swarm’ is continuing and no cause has been determined. During this active ‘swarm’ period as many as two dozen quakes have registered in a single day.

From the USGS:

“This earthquake is part of a swarm of earthquakes that began on Tuesday February 15, 2011 and is continuing. This area is slightly south of and most likely related to similar activity (known as the Guy earthquake swarm) of hundreds of small earthquakes near Guy, Arkansas from August 2010 to present. Central Arkansas has a history of earthquake activity with a swarm of thousands of earthquakes smaller than magnitude 4.5 to 4.7 in the early 1980s and another swarm in 2001 (known as the Enola earthquake swarms). The Center for Earthquake Research and Information (CERI) at the University of Memphis and the Arkansas Geological Survey (AGS) have deployed a local seismic array in the Greenbrier-Enola, Arkansas, area to augment regional seismic stations to carefully monitor this situation. USGS scientists have been working with their AGS and CERI colleagues. The CERI and AGS array and personnel are the best source of the most current information about the new earthquake swarm. The AGS and CERI are investigating whether the earthquakes occur naturally or are related to human activities.”

One of the “human activities” that is coming under scrutiny is the region’s extensive natural gas drilling industry.

However, geologists from the University of Arkansas at Little Rock say they have found a previously undetected fault line capable of producing large magnitude earthquakes.

Hurricane warning Canada ( cbc news)

Hurricane-like winds to hit B.C. coast
CBC News

Village heating concerns1:53Village heating concerns1:53Supporting Story ContentStory Sharing ToolsShare with Add This Print this story E-mail this story


B.C. Weather Warnings - Environment Canada
(Note:CBC does not endorse and is not responsible for the content of external links.)

End of Supporting Story ContentBack to accessibility links Beginning of Story ContentA windstorm with gusts up to hurricane strength is expected to slam into the entire B.C. coast Wednesday morning.

Environment Canada issued a severe weather alert Tuesday for the coast and immediate inland sections, including Metro Vancouver and the Fraser Valley.

The "potentially damaging" southerly winds of 70 to 100 km/h could develop in and around Metro Vancouver and Victoria.

Northern Vancouver Island will be the hardest hit with gusts that times could reach 140 km/h, Environment Canada noted.

The gusts that devastated the woods near Stanley Park's Prospect Point in 2006 topped out at 158 km/h.

The winds will begin as southeasterlies early Wednesday morning as the low pressure system approaches off the Pacific and will peak in the late morning or early afternoon as the direction of the wind switches to the southwest.

B.C. residents can expect ferry disruptions and should prepare for power outages.

Cancellations are likely for ferry routes that cross Georgia Strait, said Deborah Marshall of BC Ferries. "So that would be Tsawwassen-Swartz Bay, Tsawwassen-Duke Point, Horseshoe Bay-Departure Bay, Comox-Powell River, as well as the Northern Gulf Islands," Marshall said. "I would imagine that [the storm] would affect our Port Hardy-Prince Rupert service as well."

BC Hydro spokeswoman Simi Heer said the utility will open new operations centres on the Lower Mainland and Vancouver Island during the storm and that contract crews were being put on standby.

City of Vancouver streets crews will be positioned around the city with chainsaws and other gear to help remove downed trees or limbs that block roads and sidewalks, the city said in a release Tuesday.

City electrical staff will also monitor traffic signals and will be ready to make repairs and maintain safety where possible. If electrical power is out in the area of a high-volume traffic light, staff will provide temporary power to traffic signals until service is restored, the release said.

Fractal telepathy Penguins & Puffins..



Hoop dat dit wat duidelijk is voor veel mensen, telepathy op zijn mooist... Nu de mensheid nog in vrede;-)))

Holy grail and Warthog

Holy grail and African Kudu..

Holy grail ( Scottish Highlander)

Holy grail and Shrimp ... ( zie eerdere berichten vormgeven heilige geest en belichaming..)

Bossen en massa woud verplaatsen zich wereldwijd.. ( 2012- verplaatsen klimaatzones)

Stofstorm Christchurch ( rtl)

Grote stofstorm treft Christchurch

De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is getroffen door een grote stofstorm. Het maakt het voor reddingswerkers bijna onmogelijk om verder te zoeken naar slachtoffers van de aardbeving.

Door de storm was het moeilijk om rechtop te blijven staan, zei een van de hulpverleners. Ook was het gevaarlijk om door te werken, omdat er weer instortingsgevaar ontstond.

Een Zwitserse verzekeraar heeft voorspeld dat de aardbeving tussen de zes en twaalf miljard dollar aan verzekeringsgeld gaat kosten

Freedom wave bereikt China en Rusland...


Vrees voor onrust in Saoedi-Arabië

Beleggers vrezen dat de onrust in het Midden-Oosten ook onder andere Saoedi-Arabië kan gaan treffen. Ook in dit land word de roep naar verandering steeds groter en groter.

Dat is geen goed nieuws voor de wereldeconomie. Saoedi-Arabie is veruit de grootste olieproducent ter wereld, en protesten daar betekent waarschijnlijk ook een olie-crisis.

Na Libie zal vrijwel zeker de volgende reeks landen aangedaan worden omdat de roep naar verandering wereldwijd niemand meer zal kunnen ontgaan.

Waar media hun werk niet meer goed verrichten doen mobieltjes en Iphone,s -pads de rest, in slechts een aantal seconden tijd word nieuws tegenwoording wereldkundig gemaakt waardoor de waarheid op geen enkele manier meer kan worden tegengehouden of worden gemanipuleerd.

Door het vastzetten van informatie in veel computersystemen en of chips zullen nu door storingen in sattelietsystemen informatie systemen willekeurige informatie aan elkaar door sturen waardoor informatie bestanden op plaatsen terecht gaan komen waar dit niet behoort.

Ook dit behoort bij de pole shift en zal zorgdragen voor chaos maar uiteindelijk ook een nieuw tijdperk waarbij ieder veel bewuster om zal gaan met zijn leven.

De landen welke elkaar aansteken gaan als lopen vuurtje en werkelijke vrijheidsgolf over de planeet heen en zullen ook grootmachten als China en Rusland aan doen.

Inmiddels is uit zeer betrouwbare bronnen vernomen dat ook in China en Rusland en veel Zuid Amerikaanse landen en ook inmiddels Amerikaanse steden de roep naar verandering door is gedrongen, wereldleiders liggen wereldwijd onder "vuur" en worden tot verandering gedwongen, in Amerika is het dusdanig dat veel congresleden in veel staten zijn ondergedoken chaos te creeren in de overheidsystemen. Ook in normaal stabiele landen als Zweden Noorwegen en Denemarken begint de roep naar vrijheid de bovenhand te nemen.

Overal wereldwijd worden regeringsleiders wakker geschud dat de bevolking met name de corruputie en ongelijkheid spuugzat is en in opstand zal komen mits er geen snelle veranderingen worden toegelaten.

Ook in Nederland word meer en meer de onvrede geuit via blogs, reacties zoals op Nujij. nl telegraaf etc.. aan de hand van de reacties kan men de sfeer proeven welke een land uit straalt.

Overal op de wereld bevinden regeringsleiders zich op groot drijfzand. Met name in de Arabische wereld is inmiddels in ruim 10 landen al onrust gaande met alle gevolgen van dien.

Het creeren van de chaos is een natuurlijk gedrag met als voorbode de natuurrampen die komen gaan en al reeds gaande zijn.

Duitsland houd satteliet in de gaten.. ( wup.nu)


Duitse satelliet kan eind dit jaar op aarde neerstorten

De Duitse regering wil niemand bang maken, maar eind dit jaar kan een ontmantelde Duitse satelliet op aarde neerstorten.



"Rosat zal ergens tussen oktober en december naar Aarde terugkomen en de kans bestaat dat het 2,4 ton wegende apparaat niet volledig zal opbranden in de dampkring", schrijft Der Spiegel.

Dat betekent dat het heel wat ravage kan aanrichten als het in een dichtbevolkt gebied neerstort.

Volgens het hoofd van het Duitse ruimteagentschap DLR, Jan Wörner, zal het zo'n vaart niet lopen. "Het is erg onwaarschijnlijk dat mensen geraakt zullen worden. De kans dat je de lotto wint is veel groter", aldus Wörner in Der Spiegel.

"Naar alle waarschijnlijkheid zal Rosat, of wat er van overblijft, in de oceaan neerstorten. Moest ze toch naar een bevolkt gebied vallen, dan moeten we de hulp van de Amerikanen of Chinezen inroepen. Zij hebben de technologie om satellieten te vernietigen terwijl ze terug naar aarde vallen."

Oostenrijk "warmt" op... ( Vereniging van weerkunde Nederland)



Oostenrijk: afgelopen decennium warmste vanaf 1767
De uitgebreid gecontroleerde en gehomogeniseerde waarden voor de laatste 10 jaar (2001-2010) van het klimaat in oostenrijk over de laatste 10 jaar (decennium) zijn beschikbaar gekomen. "Met een positieve afwijking van de temperatuur van 1.2 ° C ten opzichte van het gemiddelde van de 20e eeuw (1900 tot 2000), werd het de afgelopen 10 jaar het warmste decennium sinds de instrumentale metingen in 1767 begonnen," zo meldt Reinhard Böhm, klimaatwetenschapper bij het Centraal Instituut voor meteorologie en geodynamica in Wenen. De positieve anomalie is dus over twee keer zo hoog als die van het mondiale gemiddelde.

Mede door zonneschijn hogere temperaturen
De reden voor de duidelijk positieve temperatuurafwijking vinden de klimaatwetenschappers van ZAMG o.a. in de langere zonneschijnduur. In de valleien en lagere bekkens, konden de bewoners de afgelopen 10 jaar meer dan 9% meer zon zien dan gemiddeld in de periode van 1901 tot 2000; zelfs op de bergen was het zelfs 10%.

De grootste positieve temperatuurafwijkingen werd in de afgelopen 10 jaar gevonden voor de periode april tot augustus. Terwijl juni met bijna 2 ° C de grootste positieve afwijking heeft, valt september op, deze maand kom nauwelijks boven het honderdjarige gemiddelde.

"Dat verklaart ook meteen waarom veel mensen in Oostenrijk het gevoel hebben dat de herfst als overgangs seizoen verdwijnt, omdat op een duidelijk warme augustus een relatief koele septembermaand volgt " aldus Boehm . In dit verband is ook het feit te noemen dat zowel augustus als september de twee maanden zijn in de valleien, waarin geen toename van de zonneschijnduur werd geregistreerd. Dit ligt wordt veroorzaakt door een steeds warme maar vochtig weersituatie in augustus zo legt Böhm uit.

Luchtdruktegenstellingen
Terwijl de luchtdrukwaarden in de dalen gemiddeld gedaald zijn, zijn ze hoger in de bergen juist gestegen. Dat duidt op het uitdijen van de er tussen liggende luchtlaag doordat die warmer geworden is, iets wat de opwarming nog eens bevestigt. De luchtkolom wordt naar boven toe gedrukt, waardoor meer lucht boven de bergstations terecht komt.


De zonneschijnduur nam toe in het laatste De temperaturen stegen voor vrijwel alle maanden
decennium in Oostenrijk. fors, behalve voor september en december.

Modderstromen en aardverschuivingen blijven schade maken in La Paz.. grootschalige hulpactie leger Bolivia ( BBC/ Meerdere media)






Op afbeeldingen is overduidelijk te zien hoe extreem groot de schade is en dat het Boliviaanse leger grootschalig is ingezet de mensen van de fragiele heuvels af te krijgen.

Op veel plaatsen zijn de heuvels zo gevaarlijk geworden dat ook in andere delen van La Paz gevaar dreigt voor complete aardverschuivingen.

De verschuivingen worden veroorzaakt door ongewone extreme regenval, in zeer korte tijd valt zo veel regen al tijden lang waardoor heuvels en bergkammen instabiel worden en instorten met alles wat daar op staat.

Wonder boven wonder zijn geen slachtoffers gemeld, of dit waar is kan niet worden gecheckt, aan de schade te zien moet het vrijwel zeker zijn dat er slachtoffers onder het puin en of de heuvels liggen.

Erg vreem is de benoemen dat veel media gewoon alles doodzwijgen en niets vermelden over veel natuurrampen als deze. Ook Brazilie kampt nog dagelijks met grote problemen omtrent regenval, aardverschuivingen en inzakken van hele heuvels. Ook hier word door de media veel verzwegen, werkelijk ongelooflijk dat mensen niet een stuk waarheid te zien krijgen wat wel hoort...

BBC:

Aftermath of floods and landslides in Bolivia

More than 5,000 people have been left homeless by the landslide that swept through parts of the Bolivian capital.

Officials in La Paz say 400 houses were destroyed.

President Evo Morales has visited the area for himself and promised to build new housing.

Dominic Kane reports.
Read More

Grote bosbrand Florida.. ( de morgen) zie ook eerdere berichten Florida extreem weer.. massale sterfte dieren.../ embassadorion archive)


Gigantische bosbrand in Florida

In het centrum van de zuidelijke Amerikaanse staat Florida woedt een gigantische bosbrand. Voorlopig zouden er geen slachtoffers zijn.

De brand brak gisteren uit en heeft al 4.000 hectare bos in de as gelegd. Het zwaarst gestoffen is het district Brevard ten zuiden van Orlando aan de Atlantische kust. Daar is de noodtoestand uitgeroepen.

Meerder scholen gingen dicht, talrijke huizen werden ontruimd. Er was een dikke rookwolk te zien. Een groot stuk van de belangrijkste autoweg in Florida, de I-95, was tijdelijk gesloten voor het verkeer.

Informatie over een mogelijke oorzaak is er nog niet. (belga/edp)

Tuesday, March 01, 2011

15.000 daklozen na inferno in sloppenwijken Nairobi ( de morgen)

15.000 daklozen na inferno in sloppenwijken Nairobi

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn gisteren zeker twee kinderen omgekomen bij een grote brand die vier sloppenwijken in lichterlaaie zette.

De brand is volgens de plaatselijke politie ontstaan nadat een gasfles was ontploft. Door een harde wind verspreidde het vuur zich snel over meerdere sloppenwijken.

Er is zeker een persoon met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Meer dan 5.000 optrekjes zijn in de as gelegd en ruim 15.000 mensen zijn dakloos, meldt de Keniaanse krant Daily Nation.

Ook is een hoogspanningskabel geraakt waardoor in verschillende wijken in Nairobi de stroom is uitgevallen.

(anp/sam)

Tree one vision D.Day world war... ( Truth 2012)

Perth has hottest, driest summer on record ( BBC)

Perth has hottest, driest summer on record


The hot, dry conditions led to bushfires in February


Perth has had its hottest and driest summer on record. Just 0.2mm of rain fell from the beginning of December to the end of February, compared to the average of 32mm.

There were 59 days over 30 degrees centigrade, smashing the previous record of 53. There were also 15 consecutive nights where the minumum temperature did not fall below 20 degrees, breaking the previous record of 13 nights set in 1990. The average maximum temperature for the summer was a sweltering 32 degrees centigrade.

So why has Perth had such an extreme summer?

There has been a strong La Niña in the Pacific, which has led to the extreme rainfall in eastern Australia. This also tends to strengthen the easterly trade winds which blow hot dry air from the interior and reduce the number of weather systems moving in from the ocean, so western areas have been drier than usual.

Sea surface temperatures around western coasts have been 2-4 degrees higher than usual. In fact at the end of 2010 the sea surface temperatures reached record levels. This has kept the minimum temperatures at night high as the water has not been a cooling influence after the sun has gone.

The hot dry conditions led to bushfires in early February, destroying homes and businesses in the city.

CHINA verdroogd... ( De morgen) Let u op berichten zijn eenzijdig, op andere plaatsen op aarde valt extreem veel regen...




Drama op til: "Watertekort zal 1 op 3 mensen treffen"
01/03/11, 00u13


( woestijn rukt op richting China... meetinstrumenten staan niet wereldwijd waardoor verkeerd beeld word gegeven.. Zie eerdere berichten en : www.ge-di-christi-re.com)


Water is noodzakelijk, maar niet overal ter wereld in overvloed voor handen. En in de toekomst zou het wateraanbod in bepaalde regio's van de wereld nog meer te kort kunnen schieten. Geschat wordt dat de vraag het aanbod met 40 procent zou kunnen overschrijden binnen de 20 jaar. Anders gesteld: één op drie mensen ter wereld zal de helft minder water hebben dan ze nodig hebben voor basisbehoeften.


© reuters

© epa Als belangrijkste oorzaken worden zowel klimaatverandering als bevolkingstoename aangewezen. En de gevolgen beperken zich niet enkel tot watertekort voor ruim 2 miljard mensen, ook landbouw, dat gemakkelijk 70 procent van het water opslokt, zal eronder lijden. Het gevolg laat zich raden: de voedingsproductie zal afnemen. Honger zal dus voor nog meer mensen een realiteit worden.

Waterkloof
De waterkloof 'opvullen' zou de wereld per jaar 145 miljard euro kunnen kosten. In China investeert de regering nu al 13 miljard euro om droogte en voedseltekort tegen te gaan. Dat is tien procent van het hele bedrag dat geschat werd voor de hele wereld.

Door op een nieuwe manier met water om te gaan, zouden de kosten met 37 en 43 miljard kunnen zakken. Dat kan met een combinatie van het verminderen van het waterverbruik en het verbeteren van wateropvang.

Uitdagingen op korte termijn
"We moeten ons klaarhouden voor wat gemakkelijk een van de grootste uitdagingen zou kunnen zijn voor de mensheid op korte termijn." Dat zei watereconome Dr Margaret Catley-Carlson op een internationale ontmoeting in het Canadese Ottawa door het Canadese waternetwerk, naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart.

"De klimaatverandering betekent dat we op een andere manier moeten nadenken over en omgaan met water", zei Anna Warwick Sears. "Onze watersystemen zijn gebouwd met het idee dat water altijd en oneindig voor handen zou zijn. Dat is niet zo."

Virtueel water
Water kruipt niet alleen in wat we dagelijks gebruiken om te douchen, wassen of koken, maar in het productieproces van zo ongeveer alles dat we komen, van kledij (1 jeans = 6.000 liter water), tot technologie (1.500 liter voor een desktop pc) en voeding (1 kilo graan = 1000 liter, 1 kilo kip 4.000 liter, 1 kilogram rundvlees 15.000 tot 30.000 liter).

Om water te besparen is waterzuinigheid in huis dus niet voldoende, ook dit virtueel waterverbruik én dus manier waarop we omgaan met kleren, technologie en voeding moet onder de loep genomen worden.

Water recupereren
Anderzijds zijn er manier om water te recupereren. Volgens de Amerikaan Nicholas Ashbolt van het Amerikaanse milieudepartement zijn er technieken voor handen die de watervraag van gezinnen in ontwikkelde landen 'gemakkelijk' met 70 zouden kunnen doen dalen.

Een droog toilet is een van de technieken, met urinescheiding die zou gebruikt kunnen worden voor tuincompost; een andere techniek is het gebruik van afleidingswater als landbouwwater of het inrichten van wegen, huizen en tuinen zodanig dat ze water opvangen.

Wateroverlast
Ironisch genoeg zullen andere streken in de wereld te maken krijgen met net een te veel aan water en allesverwoestende overstromingen. Ook dit is slecht nieuws, want dit tast het drinkwater aan en vergroot de kans op epidemiëen.

Hoewel de ideeën en dramatische toekomstscenario's elkaar opvolgden, lijkt er maar weinig gevoel tot hoogdringendheid te bestaan. Net zoals met CO2-uitstoot en olie-afhankelijkheid primeert de portemonnee en de economie op korte termijn voor velen in machtsposities op die van de lange termijn. (edp)

Zware Easter Island .. ( 6.0) USGS

Windmolens "missen" wind.. ( De morgen)


Nederlandse windmolens lijden onder gebrek aan wind

De Nederlandse windmolens hebben het afgelopen jaar 13 procent minder elektriciteit geproduceerd als gevolg van de zeer geringe hoeveelheid wind. "De groei van het windmolenpark was niet groot genoeg om het verminderde windaanbod te compenseren", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Windex
Het windaanbod voor windmolens wordt ook wel uitgedrukt met een zogenaamde Windex. Het cijfer 100 weerspiegelt de gemiddelde hoeveelheid wind over de periode 1996-2005. Over heel 2010 kwam de Windex uit op 77. "Nog nooit was de Windex zo laag", aldus het CBS, dat de Windex sinds 1988 meet.

De totale productie van hernieuwbare elektriciteit in Nederland bleef het afgelopen jaar min of meer gelijk en was goed voor ongeveer 9 procent van het binnenlandse elektriciteitsgebruik. De afname van windenergie werd gecompenseerd door de winning van energie uit biomassa. (anp/tw)
| Meer bookmarks |

Tankers botsen op de Lek.. ( AD)

Tankers botsen op de Lek

DRIEBERGEN - Twee tankers zijn maandagavond op de Lek ter hoogte van Kinderdijk met elkaar in aanvaring gekomen. Het ene schip was geladen met stookolie, het andere was leeg. Twee opvarenden van het lege vrachtschip raakten lichtgewond.

Door de aanvaring ontstond een gat van een vierkante meter doorsnee in stookolietanker. Omdat het gat in het voorschip en boven de waterlijn zat, lekte geen olie in de rivier.

Over de toedracht van de aanvaring is nog niets bekend, aldus de woordvoerder van de politie. De twee lichtgewonden zijn aan boord behandeld. Het ging om een been- en een hoofdwond. Beide schepen konden na het incident zelf aan de kant komen. (ANP)