Monday, December 20, 2010

Zeldzame maansverduistering...( Bron; Spaceweather/ Niburu)

Zeldzame maansverduistering


De maansverduistering op 21 december aanstaande vindt tegelijk plaats met de winterzonnewende. Dit is een zeer zeldzame gebeurtenis.

In de archieven is slechts één eclipse te vinden die exact overeen komt met die van aanstaande dinsdag, namelijk die op 21 december 1638.

De stratosfeer is in 50 jaar niet zo schoon geweest, stelt Richard Keen van de Universiteit van Colorado. Hij bestudeert maansverduisteringen en merkt op dat ze sinds 1996 erg helder zijn, wat erop duidt dat zich weinig vulkanische aërosolen in de stratosfeer bevinden.

Dit is de langste periode met een schone stratosfeer sinds 1960.

Maansverduisteringen kunnen gebruikt worden om de stratosfeer te onderzoeken. Het meeste maanlicht wat gebroken wordt in de umbra (schaduw van de Aarde) baant zich een weg door de stratosfeer, tussen zo’n 16 en 48 kilometer boven het aardoppervlak.

Bij een schone stratosfeer is de umbra (en dus de maansverduistering) relatief helder. Als de atmosferische lens die de Maan verlicht daarentegen vervuild genoeg is, wordt licht geblokkeerd waardoor de eclipse donkerder lijkt.

Bekijk hier wanneer en waar de maansverduistering te zien is.

Bron: Spaceweather.com