Monday, December 20, 2010

Waterschaarste El Salvador... ( bron de morgen be )

Enorme waterschaarste in El Salvador


In El Salvador komt er steeds minder water uit de kranen. De Verenigde Naties voorspellen dat het land steeds zwaarder zal getroffen worden door waterschaarste als gevolg van de klimaatswijziging. Mensen staan nu al 's nachts op om water op te slaan.

De 69-jarige Julio César Amaya staat elke nacht om 1 uur op om de kraan open te draaien. Dat is het enige uur dat er drinkbaar water is in Reparto San José, een dicht bevolkte wijk in Soyapango, ten oosten van de Salvadoraanse hoofdstad. Na een uur komt er geen druppel water meer uit de kraan. Sommige dagen is zelfs helemaal geen water. "Als er water is, proberen we een bassin te vullen, zodat we drie dagen voort kunnen", zegt Amaya.

In Centraal-Amerika dreigt El Salvador het zwaarst getroffen te worden door waterschaarste, zegt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal). De Cepal, een VN-instelling, publiceerde zopas een studie over de economische gevolgen van de klimaatwijziging voor Centraal-Amerika.

Verzestienvoudigd
Door de groei van bevolking in Centraal-Amerika kan de vraag naar water met bijna 300 procent stijgen tegen 2050 en verzestienvoudigen tegen 2100. Door de klimaatwijziging kan de vraag nog sterker toenemen. In deze Cepal-scenario's wordt El Salvador, dat 6 miljoen inwoners telt, het zwaarst getroffen, gevolgd door Honduras en Nicaragua.

Ontbossing
De voorspellingen over El Salvador zijn geen toeval, zegt Nelson Cuéllar, onderzoeker van de Salvadoraanse Stichting Onderzoeksprogramma voor Ontwikkeling en Milieu (Prisma). El Salvador is een van de landen in Latijns-Amerika waar de ontbossing het hardst heeft toegeslagen, en met driehonderd inwoners per vierkante kilo meter is het ook een zeer dicht bevolkt land. Ruim 60 procent van de bevolking woont in de steden.

Officiële cijfers laten zien dat slechts 55 procent van de plattelandsbevolking over een wateraansluiting beschikt; veel mensen bevoorraden zich uit putten en rivieren met water dat onveilig is.

Armoede
Volgens een rapport van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) staat El Salvador in Latijns-Amerika op de derde plaats wat treft ongelijkheid in toegang tot water. Van de rijke gezinnen heeft 88 procent water, bij de armste gezinnen daalt dat tot 44 procent.

Volgens Ángel Ibarra van de ngo Unidad Ecológica Salvadoreña (Unes) heeft de milieuschade die de mens in El Salvador heeft aangericht, gevolgen voor de hydrologische cyclus: het oppervlaktewater dringt niet meer in de bodem om de grondwaterlagen aan te vullen, in de plaats daarvan vloeit het weg en veroorzaakt het zo overstromingen. In de zomer drogen de rivieren op. (ips/adb)