Monday, December 20, 2010

Waarschuwingen spekgladde Nederlandse wegen... ( bron NOS)

Wegen plaatselijk spiegelglad

Op sommige snelwegen geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Op veel wegen in het land is het plaatselijk spiegelglad. Dat komt doordat het vocht in de lucht bevriest op de ijskoude weg.

Er zijn daardoor honderden ongelukken gebeurd en Rijkswaterstaat heeft op veel snelwegen sinds vanmiddag de maximumsnelheid verlaagd tot vijftig kilometer per uur.

De meeste vertraging is er momenteel in de regio Utrecht, zegt de ANWB. Door gladheid, mist en ongelukken stond er ruim 170 kilometer file.

Langzamer rijden
De 'snelheidsdeken' geldt op zeventien locaties. Op de snelwegen A2, A6, A9 en A27 en A58 zijn in overleg met de politie en weginspecteurs snelheidsdekens gelegd. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het langste stuk waar niet harder dan vijftig kilometer per uur mag worden gereden zo'n dertig kilometer.

De maximumsnelheid wordt aangegeven op matrixborden en is geen advies- maar een verplichte snelheid. "We doen het niet voor niets, want het is echt spek- en spekglad", zegt Rijkswaterstaat.

Zoutloket
De organisatie heeft tot nu toe 77.000 ton zout op de rijkswegen gestrooid. Doordat er de laatste dagen veel is gestrooid vanwege de gladheid, raakt een groeiend aantal gemeenten en provincies door de zoutvoorraad heen.

Rijkswaterstaat denkt er daarom over het zogenoemde zoutloket te activeren. Dat moet net als vorig jaar er voor zorgen dat het zout beter verdeeld wordt over de gebieden waar het nodig is.