Monday, December 20, 2010

Waarschuwing gladheid Nederland.. ( Bronnen Meerdere media/ AD))


Zware ochtendspits blijft uit

Moeilijk om eigen wijk, dorp of stad uit te komen

UPDATE DEN HAAG - De verwachte drukte op de snelwegen valt tot nu toe mee. Tegen half acht stond er in totaal 150 kilometer aan files tegen 160 kilometer op een normale maandag in december, meldde een woordvoerder van de ANWB.


De vergelijking gaat niet helemaal op omdat veel mensen kerstvakantie hebben. ,,Het valt gelukkig mee, we hadden meer verwacht'', zei de woordvoerder

Aanrijdingen op de A12 en A28 zorgen voor extra problemen. Op de A12 is ter hoogte van Reeuwijk is een vrachtwagen gekanteld. Dat veroorzaakt stremmingen richting Den Haag omdat het verkeer er maar mondjesmaat langs kan.

Rijkswaterstaat heeft zondag met man en macht gewerkt om de snelwegen sneeuwvrij te krijgen. Toch moet het verkeer rekening houden met plaatselijke gladheid. In het westen, midden en zuiden komen bovendien mistbanken voor.

De ANWB liet zondagavond weten maandag een zware ochtendspits te verwachten.

Voor automobilisten werd het vooral moeilijk om hun eigen wijk, dorp of stad uit te komen, omdat in veel gemeenten alleen op de hoofdwegen zout wordt gestrooid of sneeuw wordt geruimd.

Ondertussen hebben ook steeds meer servicediensten van de gemeenten last van de dikke laag sneeuw in straten en op pleinen. In verschillende gemeenten wordt daarom het huisvuil tot nader order niet opgehaald

Reizen blijft een gok
Honderden strooiwagens en sneeuwschuivers hebben zondag voor het overgrote deel de autosnelwegen in Nederland sneeuwvrij gekregen. De zware sneeuwval van de afgelopen dagen leidde in het weekeinde tot de nodige problemen op zowel de wegen als het spoor. Van en naar Utrecht CS reden urenlang geen treinen.

Oorzaak van de verstopping bij Utrecht CS waren defecte treinen langs verscheidene perrons. Veel reizigers moesten om die reden een omleidingsroute nemen. Halverwege de middag kwamen de treinen van en naar Utrecht weer mondjesmaat op gang. In andere delen van het land was de situatie op het spoor beter, al volgden treinen wel een uitgedunde dienstregeling.

Omdat de toestand van het materieel van de NS zorgelijk is, wordt vandaag en mogelijk ook morgen nog met een aangepaste dienstregeling gereden, meldde een woordvoerder van ProRail. Dat zou toch al gebeuren in verband met de kerstvakantie. De woordvoerder adviseert reizigers om vooraf internet of teletekst te raadplegen. Treinen gaan vaak wel, maar vaak op andere tijden dan gebruikelijk.

Gladde weggedeeltes
De meeste autosnelwegen zijn maandagmorgen naar verwachting redelijk goed begaanbaar, al waarschuwt Rijkswaterstaat wel voor verraderlijk gladde weggedeeltes. ,,Het kan vooral glad zijn op fly-overs, bruggen en op- en afritten'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Die verraderlijke gladheid ontstaat onder meer doordat het zout nog niet goed is uitgereden, omdat er zondag en zeker in de nacht van zondag op maandag weinig verkeer op de weg rijdt. ,,Bij het strooien is het belangrijk dat het verkeer over het wegdek rijdt om het zout te verspreiden. De aanzuigende werking van de banden werkt perfect in zo'n situatie.''

Schiphol
De situatie op Schiphol is sinds zondag sterk verbeterd. Het vliegverkeer komt weer goed op gang. ,,We vliegen meer en alle benodigde banen zijn weer in gebruik genomen.'' Reizigers met Europese bestemmingen hebben nog last van uitgevallen vluchten omdat een aantal Europese luchthavens vanwege de extreme weersomstandigheden dicht is of gaat sluiten.

In de nacht van zaterdag op zondag sliepen nog tussen de vijfhonderd en duizend reizigers op veldbedden achter de paspoortcontrole op Schiphol. Zij bleven daar in de hoop in de loop van de zondag alsnog naar hun bestemming te kunnen vliegen.

Enkele honderden reizigers moesten zondagnacht echter weer op Schiphol bivakkeren, omdat zij vanwege het barre winterweer in Europa de luchthaven niet kunnen verlaten.

Het gaat vooral om reizigers die naar Europese bestemmingen in Duitsland, Frankrijk en Engeland moeten. Daar zijn veel vliegvelden gesloten vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die er zijn gevallen. (ANP/BVDL/NOVUM)