Sunday, December 19, 2010

Vliegverkeer ernstig ontregeld door sneeuwval Europa.. ( bron de morgen .be)

Sneeuwruimers maken de banen vrij in Zaventem.

Op Brussels Airport hebben 2.000 tot 3.000 passagiers de nacht doorgebracht. Alle vluchten naar Heathrow werden immers afgelast, en daarnaast werden ook vliegtuigen naar Zaventem omgeleid omdat landen in Londen onmogelijk is omwille van de sneeuw. De luchthavens van Charleroi en Luik zijn om 14 uur dichtgegaan.De hevige sneeuwval maakt luchtverkeer onmogelijk in Charleroi en Luik. "We kunnen nog niet zeggen wanneer de luchthaven opnieuw opengaat, maar mogelijk blijft die heel de dag dicht", zegt een woordvoerder van de luchthaven van Charleroi. Reizigers wordt gevraagd de site van de luchthaven te raadplegen en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Gestrande reizigers
Ook Londen blijft zeker tot middernacht dicht, zegt woordvoerder van Brussels Airport Jan Van der Cruysse. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft daarom beslist nachtvluchten toe te staan om gestrande reizigers te evacueren. Om 16 uur is er een crisisvergadering over de toestand op Brussels Airport.

Grootste probleem voor de luchthaven is dat een aantal van de betrokken maatschappijen er geen mensen en middelen ter beschikking heeft. Met de meeste onder hen is intussen wel afgesproken maaltijdbonnen en andere steun aan te bieden. Personeel voor hulp en overboekingen blijft voor een paar vliegmaatschappijen evenwel nog steeds uit.

Nieuwe passagiers
Intussen blijven in Zaventem wel nieuwe passagiers toekomen voor de geplande vluchten vandaag, wat de situatie er niet beter op maakt. Zicht op vooruitgang is er voorlopig echter niet. Brussels Airport hoopt wel het aantal passagiers dat opnieuw de nacht zal moeten doorbrengen op de luchthaven, gevoelig terug te dringen. "De komende nacht proberen we dat aantal terug te brengen tot 1.500," verduidelijkt Van der Cruysse. (belga/sam)