Sunday, December 19, 2010

Problemen Belgie door winterweer.. ( bron: de morgen)

Vandaag opnieuw sneeuwbuien over Vlaanderen

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben er alweer een drukke nacht opzitten. Sinds gisterenavond viel opnieuw heel wat sneeuw, waardoor de gewest- en snelwegen vanochtend moeilijk berijdbaar zijn. Wegen en Verkeer blijft aanraden zo weinig mogelijk de baan op te gaan en doet er alles aan om de wegen zo snel mogelijk open te krijgen.

Sinds gisterenavond viel in zowat heel Vlaanderen een paar centimeter extra sneeuw. De combinatie van die sneeuwbuien, lage temperaturen en weinig verkeer maken dat de sneeuw op de wegen langer blijft liggen. De linkerrijstrook is op veel plaatsen moeilijk berijdbaar.

Bovendien trekken vandaag opnieuw sneeuwbuien over Vlaanderen. Mogelijk blijven een aantal gewest- en snelwegen dus nog de hele dag moeilijk berijdbaar. De grensovergang richting Frankrijk op de E17 in Rekkem blijft in elk geval voorlopig afgesloten voor het vrachtverkeer (+7,5 ton).

37.500 ton zout
De laatste 24 uur strooide Wegen en Verkeer 2.700 ton zout, wat het totaalverbruik voor deze winter al op 37.500 ton brengt. Het gemiddelde zoutverbruik voor de hele winterperiode bedroeg de voorbije 20 jaar zo'n 39.500 ton.

20 cm in Ardennen
Hoewel het aantal sneeuwdagen in de maanden november en december gisteren al een recordhoogte bereikte, weet Koning Winter voorlopig van geen ophouden. Vandaag is het opnieuw zwaarbewolkt met sneeuw vanaf de middag. Aan zee en in het westen valt weinig neerslag, maar in delen van de Ardennen kan het sneeuwtapijt met 20 centimeter aangroeien.

Er waait vandaag een zwakke tot matige wind uit het oosten. De maxima variëren van min 3 graden op de Hoge Venen tot rond het vriespunt in Laag-België. Vanavond valt tijdelijk nog sneeuw, maar in de loop van de nacht trekt de neerslagzone weg naar Duitsland. De minima schommelen van min 2 tot min 6 graden.

18 sneeuwdagen
Morgen start overwegend droog met enkele opklaringen. Later neemt de bewolking toe, wat de kans op lichte sneeuw in het zuiden van het land opnieuw doet toenemen. Er waait een zwakke tot matige oostenwind, met middagtemperaturen rond het vriespunt. De rest van de week blijft meestal bewolkt, met af en toe wat winterse neerslag en lichte dooi in Laag- en Midden-België.

De nieuwe sneeuw op zondag zet de teller van het aantal sneeuwdagen in november en december op achttien, wat het record van zestien sneeuwdagen uit 1945 steeds verder doet verbleken.

Ongeval in Maldegem
In Maldegem slipte vanochtend een vrachtwagen ter hoogte van de Brielstraat. Daardoor is de N9 versperd. Kort na 2 uur probeerde een vrachtwagenchauffeur een viaduct op het kruispunt van de Koningin Astridlaan (N9) met de Brielstraat/Brielwegel op te rijden. Het gevaarte begon te slippen en kwam dwars op de rijbaan te staan. Daarbij raakte de tank van de vrachtwagen beschadigd en lekte brandstof op de rijbaan. De brandweer van Maldegem bekijkt hoe ze de brandstof kan opruimen.

1.500 passagiers gestrand op Brussels Airport
Zowat 1.500 reizigers, afkomstig van afgeleide Londen-vluchten, moesten de nacht doorbrengen op Brussels Airport. Dat heeft Jan Van der Cruysse, de woordvoerder van de luchthaven, meegedeeld.

De passagiers die vastzitten op Brussels Airport, zijn afkomstig van achttien vliegtuigen met bestemming Londen die door het winterweer werden afgeleid naar Brussel. Het gaat om die passagiers die geen visum hebben voor de Schengenzone. Zij mogen de transitzone niet verlaten.

Londen
Het Rode Kruis heeft veldbedden en brancards geleverd om de getroffen reizigers te slapen te leggen. Er wordt ook water verdeeld. Eten kunnen de reizigers - op eigen kosten - in een restaurant van de luchthaven. De reizigers kunnen niet anders dan wachten tot hun luchthaven in Londen terug open gaat. Dat zou mogelijk deze voormiddag het geval zijn. (belga/adv)