Monday, December 20, 2010

Overlast Belgie door sneeuwval... ( bron de morgen)

Door sneeuw omgevallen bomen blokkeren E411

Een zelden geziene winterellende teistert Vlaanderen vanmorgen, maar het kan nog veel erger. In Wallonië is de situatie pas echt chaotisch. Bussen rijden niet of nauwelijks uit en een massa wegen zijn geblokkeerd door de overvloedige sneeuwval van de voorbije dagen. Op de E411 zijn zowaar bomen op de autosnelweg gedonderd. Ze begaven het onder het gewicht van de sneeuw en vielen op de rijweg. De civiele bescherming probeerde met man en macht de weg weer vrij te maken. Tussen Courrière en Custinne is de E411 al urenlang volledig geblokkeerd richting Luxemburg. Er lag ook een levensgevaarlijke ijslaag van liefst 5 cm op de E411. Tot minstens 15 uur vanmiddag geldt er zowel in Wallonië als in het Groothertogdom Luxemburg een verbod op vrachtverkeer boven de 7,5 ton. Wellicht krijgt het zuiden van het land vanmiddag nog extra sneeuw te verwerken.

Het verkeersverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op de autowegen en grote verkeersassen in Wallonië blijft maandag na 10.00 uur behouden, en dit tot nader order. Het verbod geldt minstens tot 15 uur, maar mogelijk nog langer. Dat maakte de Waalse openbare dienst (SPW) bekend. De SPW spoort autobestuurders bovendien aan tot "de grootste voorzichtigheid". Het verlengen van het verkeersverbod voor zware voertuigen komt er omwille van "een grote sneeuwstoring die momenteel boven het noordoosten van Frankrijk trekt en het zuiden van Wallonië nadert", klinkt het.

550 voertuigen ruimen sneeuw
De Franse autoriteiten hebben bovendien het vrachtverkeer (+7,5 ton) verboden in het noordoosten van Frankrijk en de Franse politie dringt erop aan dat eenzelfde maatregel in Wallonië behouden blijft.
Al het mogelijke personeel en materiaal van de verkeerspolitie en de SPW wordt in Wallonië ondertussen ingezet in de strijd tegen koning winter. Zo zijn op de Waalse wegen 550 voertuigen ingezet om sneeuw te ruimen en/of zout te strooien.

Ook in Luxemburg
Ook in het land Luxemburg heerst nog altijd een sneeuwchaos. Na nieuwe sneeuwval mogen vrachtwagens vanaf 7,5 ton nog steeds niet de wegen in het Groothertogdom Luxemburg op. De politie heeft vanochtend het sinds zondagavond ingestelde verbod verlengd tot minstens 15.00 uur, aldus een politiewoordvoerder. Hoofdoorzaak is dat de snelwegen in België vanwege de sneeuw in de Ardennen gesloten blijven voor het zware vrachtverkeer. (belga/kh)